Creatief? Of niet?

Het is toch wel een van de sleutelwoorden binnen het fotografiewereldje, creativiteit!

Er zijn boeken vol over geschreven, er worden cursussen, masterclasses en dergelijke gegeven. Creatieve fotografie is hot!

Maar dan het pijnpuntje, als je tien verschillende mensen vraagt, wat is creativiteit, krijg je tien verschillende antwoorden. Leergierig als ik ben, ben ik op zoek gegaan naar wat dat dan behelst, wat is creatieve fotografie? Wat kan ik er mee, wat moet ik er mee en wat wil ik er mee bereiken.

De woordenboeken zeggen:

 De dikke Vandale benoemt het als volgt :

cre·a·ti·vi·teit (de; v)1scheppend vermogen

Nu heb ik laatst de tuin om staan scheppen, maar behalve de rugklachten en het me in allerlei bochten wringen om de pijn te weerstaan vond ik er weinig creatiefs aan.

Dus de dikke Faber maakt er dit van:

Crea = iets maken naar eigen inzicht

Tiviteit = actief, je moet er wel wat voor doen!

creativiteitSpelen in het bos

 Veldonderzoek

Dus gisteren naar het bos geweest (actief) en een paar keer op de ontspanknop gedrukt (iets maken naar eigen inzicht) en voila ik was creatief.

Thuis achter de computer blijkt er weinig creatiefs te zijn aan de gemaakte foto’s. Het is niet Sparkling, maar ronduit saai wat ik gecreëerd heb.

Het is schijnbaar niet zo eenvoudig om creatief te zijn. Omdat ik nog steeds het nut niet zie om zoals de dikke Vandale voorstelt, de schep mee het bos in te nemen, ga ik een rondje op internet surfen.

creativiteitStiekem toch wel leuk, veel bokeh met een heel oud objectief…

Internetonderzoek

De eerst foto’s die ik tegenkom zijn onscherp met veel beweging en dergelijke. Nu wil het toeval dat ik laatst tijdens het verplaatsen van het statief per ongeluk op de draadontspanner drukte en precies zo’n foto heb gemaakt als de creatieve foto’s tijdens mijn zoektocht op internet. Het zal toch niet waar zijn dat als je gewoon een beetje met je camera loopt te zwaaien en je per ongeluk afdrukt je opeens creatief bezig bent?

creativiteitPer ongeluk de draadontspanner indrukken, terwijl je het statief verplaatst. Heel creatief….

Verder op internet rond surfend kom ik op het gebruik van oude zogenaamde vintage lensjes. Heel kort, je hebt een digitale camera met een triljoen megapixels  en je schuift er een lensje op van voor je geboortedatum, dan ben je creatief. Dat lijkt me toch een erg simpele gedachte. Waarom heb ik dan al die peperdure lichtsterke lenzen aangeschaft? Om niet creatief bezig te zijn?

creativiteitMet een oude Helios lens, bokeh creëren, heel creatief…..

Wees jezelf

Na deze zoektocht op internet denk ik dat je creativiteit bij jezelf moet zoeken. Je moet jezelf zijn en je openstellen voor nieuwe inzichten. Durven experimenteren, je vaste patronen en gedachten los te laten. Creativiteit is geen simpel trucje, techniekje of speciaal lensje. Als je braaf de techniek volgt ben je niet zelf aan het creëren, maar alleen maar eenvoudige trucjes aan het toepassen.

Je bent dan een gebruiker van techniek in plaats van een beslisser die weliswaar de techniek beheerst, maar ook degene met de eigen ideeën, concepten en visie.

Dit is ook een van de redenen dat ikzelf niet de nieuwste camera’s, lenzen etcetera hoef te hebben. De techniek is ondergeschikt aan mijn eigen beleving, mijn eigen creativiteit. Met mijn huidige spullen kan ik lezen en schrijven, ik kan ze in het donker op de tast bedienen. Ik weet precies hoe ik de belichting moet instellen om het beste uit de omstandigheden te halen.

Creativiteit is iets van jezelf, het is je eigen beleving en eigen interpretatie van de wereld om je heen. Als het je daarbij lukt om ook op jouw manier de foto te maken die nog niet door anderen is gemaakt, dan ben je pas creatief aan het fotograferen.

De resultaten zullen vast niet door iedereen worden gewaardeerd, maar het is zo ontzettend gaaf en bevrijdend om je eigen pad te volgen, je eigen ding te doen en niet de massa achterna te gaan.

creativiteitLekker spelen met scherpte en onscherpte, creatief jezelf zijn!

Creatieve fotografie = jezelf zijn!

Dus maak de wereld een beetje mooier, laat je vaste patronen los, wees jezelf en creëer! Wees geen slaaf van je camera, maar wees jezelf, jij beslist!

Ik garandeer je dat je veel plezier en fotografische verdieping gaat beleven!