Originele foto’s leren maken, dat wil toch iedereen?

Laatst droomde ik dat er een workshop bestaat waarin mij zo’n beetje alles geleerd gaat worden wat ik als zelfbenoemd en ambitieuze natuurfotograaf graag zou willen weten.

Eigenlijk te mooi om waar te zijn. Je volgt een workshop en hoppa vanaf dat moment behoor je tot de top vijf van de Nederlandse natuurfotografen en win je fluitend de ene wedstrijd na de andere. Je leert originele foto’s maken, je eigen visie en stijl ontwikkelen, je beste foto’s selecteren voor wedstrijden etc.

 

Een droom van een workshop

Toen ik s’ochtends wakker werd was mijn stemming omgeslagen. Is dat wel aan te leren?

In de loop der jaren heb ik regelmatig cursussen en workshops gevolgd om mezelf te ontwikkelen als fotograaf en met name om uit te vinden wat bij mijzelf past. Van alleseter ben ik steeds meer naar landschap en macrofotograaf gegroeid. Twee onderwerpen waarin ik me helemaal in kan verliezen. Die mij veel rust, ontspanning en plezier geven.

leren fotograferenOptimaal genieten met weidebeekjuffers, daar doe je het toch voor?

Waarom niet zelf experimenteren?

Wat voor mijzelf het meest leerzame is, is zelf experimenteren. Dat is met de komst van digitale fotografie natuurlijk super eenvoudig en kost helemaal niks. Ik begrijp ook niet dat iemand in zijn comfortzone blijft hangen en niet van alles uit probeert. Er kan namelijk niets fout gaan, het ergste wat je kan gebeuren is dat je bij thuiskomst 1000 mislukte foto’s moet wissen. Maar stel dat er toch een fantastisch geslaagde foto van je experimenteerlust overblijft, dan is het toch een geslaagde actie geweest?

 

Waar leer je van?

Dit is geen pleidooi om alle workshops en cursussen af te schaffen, maar ik denk dat je op een gegeven moment alleen nog van jezelf kunt leren. Ik denk dat het heel belangrijk is om ook dicht bij jezelf te blijven. Waar geniet je van? Wat geeft je veel plezier? Welke muziek vind je mooi? Welke schilders spreken je aan? Welke boeken lees je? Er zijn zoveel inspiratiebronnen die je meehelpen om jezelf te ontdekken en daarmee ook je eigen stijl te ontwikkelen. Je moet er alleen wel voor open staan! Jezelf de tijd gunnen en niet achter de massa aan willen hollen. Ik durf wel te stellen dat de cursussen die niets met natuurfotografie te maken hadden, voor mij het meest leerzaam waren.

leren fotograferenCursus studio en flitsfotografie, zo handig om je eigen zonsopkomst te creëren

Doen!

Als jij het liefst iedere ochtend en prachtige zonsopkomst fotografeert, gewoon doen! Als jij een jaar lang merels wil fotograferen, gewoon doen!

Alleen je kunt je afvragen of je de zonsopkomst of de merels iedere keer op dezelfde manier wilt vastleggen, met dezelfde lens, instellingen etc.

 

Het gouden ei

Natuurlijk kunnen workshops je wel verder brengen als fotograaf. Door verschillende disciplines uit te proberen kan je ontdekken wat bij je past en waar jij je goed bij voelt. Ook voor het aanleren van allerlei technieken zijn ze prima geschikt.

Maar je kunt je wel afvragen of jezelf blij wordt van een cursus “hoe maak ik prijswinnende foto’s”. Dat kan ook niet, want als je de resultaten van de diverse nationale en internationale fotowedstrijden eens rustig bekijkt, dan zal je opvallen dat er vaak heel verschillende foto’s wel of niet scoren in wedstrijden. Iedere wedstrijd heeft zijn eigen signatuur qua beelden. De belangrijkste vraag is dan volgens mij, word ik er zelf blij van als ik dat type beeld maak?

leren fotograferenHier word ik wel blij van!

 

De uitdaging

Zo sta ik graag op het strand voor de zoveelste keer een zonsopkomst te fotograferen. Prijswinnend is het niet, optimaal genieten is het wel. Dan is de grote uitdaging volgens mij, hoe kan ik toch met mijn zonsopkomstje, waar ik zo van geniet onderscheiden van al die andere natuurfotografen die net zo’n zonsopkomst hebben geschoten. Allereerst moet de technische uitvoering natuurlijk perfect zijn. Geen onderbelicht strand met een prachtige lucht, of juist een hdr foto met zwaar verzadigde kleuren. Dit is allemaal te leren en mag dus geen belemmering zijn om een technisch goede foto te maken. Daarna komt natuurlijk het standpunt, lenskeuze en compositie. Ook daar zijn boeken vol over geschreven, worden veel workshops in gegeven en dat mag dus ook geen belemmering zijn om een goede foto te maken.

 

JIJ!

Maar dan komt het belangrijkste om die ene onderscheidende foto te maken en dat ben JIJ!

leren fotograferenJIJ hebt een visie, een eigen stijl, die is uniek en heeft niemand anders!

 

JIJ bepaald hoe je alle techniek en compositie regeltjes bij elkaar veegt om jouw persoonlijke visie op de zonsopkomst vast te leggen. En die visie is gebaseerd op jouw gevoelens op dat moment, ben je blij, rustig, moe, boos, gehaast. Heb je de rust en de plek gevonden om het juiste moment af te wachten? Ben je gestrest en loop je zenuwachtig heen en weer omdat je het even niet meer weet? Hou je vast aan de groothoek? Of ga je experimenteren met de telelens? Sta je braaf met de camera op statief, grijsverloopfilters erbij? Of heb je de camera met lens lekker in de hand en kan je spontaan op ieder uniek moment inspringen? Welke keuzes maak je? Altijd dezelfde of? Welke bagage heb je op fotografie gebied? Weet je wat wel werkt? Of absoluut niet?

leren fotograferenProjectmatig weidebeekjuffers vastleggen, omdat het kan! Niet omdat het moet.